Tips voor een onbezorgd kerstdiner

Kerstdiner thuis organiseren? Geen stress! Met deze drie tips kook jij een kerstdiner zonder stress.

11/26/20252 min read

TIP 1: Maak zoveel mogelijk van te voren

Een fijn diner begint bij een goede planning. Denk per gang uit, wat je van tevoren kan maken en wat je op het moment zelf nog moet bereiden. Je kan dit het beste per gang uitwerken. Een simpel voorbeeld is:

Bruschetta:

24/12 Dag van tevoren:

  • Tomaten ontvellen.

  • Tomaten kern eruit halen en fijn snijden.

  • Ui, knoflook en basilicum fijnsnijden en mengen met tomatenmengsel.

  • Voeg peper, zout en olijfolie toe naar smaak.

25/ 12 Dag van het diner:

Middag

  • Snijd het stokbrood en bestrijk met olijfolie.

  • Rooster de broodjes in de oven.

  • Laat de broodjes een klein beetje afkoelen en wrijf ze in met knoflook.

Avond

  • Net voor serveren: beleg de broodjes met het tomatenmengsel. Decoreer eventueel met basilicumtopjes, geroosterde pijnboompitten of parmezaanse kaas.

TIP 2: Zorg voor zo min mogelijk last minute beslissingen

Op de avond zelf wil jij eigenlijk gewoon genieten én zo min mogelijk in de keuken staan. Dit kan je doen door alvast de gerechten een keer te testen. Dat is eigenlijk het beste! Dan kom je niet voor last minute verrassingen te staan. Heb je hier toch geen tijd voor of geen zin in? Dan raad ik je aan om zoveel mogelijk alvast uit te denken. Zoals:

  • Welk servies ga je voor elke gang gebruiken?

  • Heb je genoeg bestek in huis om dubbel in te dekken?

  • Wil je kannen met water op tafel hebben staan en hoe pakken de mensen de rest van hun drankjes?

  • Hoe gaat elke gang er qua opmaak uit zien? In mijn 'ontwerpproces' teken ik vaak de hapjes uit op papier. Natuurlijk kan je op dat moment zelf nog anticiperen mocht het toch niet helemaal lekker werken, maar dat scheelt een hoop gepuzzel om het moment zelf.

  • Kan ik iemand vragen om te helpen met opscheppen? Of schep ik op en helpt iemand met serveren? (Afhankelijk van aantal personen natuurlijk)

TIP 3: Voorbereid dessert

Een dessert kan je zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Mocht je niet vaak voor veel mensen hebben gekookt, dan raad ik je aan om een dessert te maken die bijvoorbeeld al in glaasjes klaar staan in de koeling. Denk aan een tiramisu in glaasjes, chocolademousse of een trifle. Met mooi vers fruit, munt of een lekkere crumble kan je het zo chic maken als je zelf wil!

Succes met de voorbereidingen! Denk je na deze tips: dit is niet helemaal voor mij? Dan nemen wij graag alle zorgen uit handen. Neem contact op met ziwei@howlovetastes.nl of 0610549967. Dan kijken we samen even naar de mogelijkheden.